Als u wordt verdacht van het gebruiken van ransomware, kunnen wij u bijstaan. Lees hieronder meer over deze vorm van digitale afpersing.
Wanneer is ransomware strafbaar?
Ransomware is een vorm van malware waarmee bestanden van een slachtoffer worden versleuteld, waarna losgeld (ransom) wordt gevraagd. Dit wordt ook wel cryptoware genoemd. Betaling wordt vanwege de relatieve anonimiteit in cryptovaluta gevraagd. Na betaling wordt de encryptie van de bestanden weer ongedaan gemaakt. Bekende voorbeelden van ransomware zijn CryptoLocker, Petya en WannaCry.
Het verspreiden of gebruiken van ransomware is strafbaar onder diverse bepalingen. Het kan gegevensmanipulatie opleveren (artikel 350a lid 1 Sr), maar ook dwang (artikel 284 Sr) of afpersing (artikel 317 Sr).
Wat voor straf staat er op ransomware?
De maximale straf voor het gebruik van ransomware is, wanneer afpersing ten laste is gelegd, een gevangenisstraf van negen jaar of een geldboete van de vijfde categorie. Straffen is echter maatwerk, en veel hangt af van de omstandigheden van een zaak.
Een richtlijn van het Openbaar Ministerie bij een alleen opererende dader zonder strafblad is een gevangenisstraf van drie maanden. Wanneer daadwerkelijk geld is buitgemaakt en sprake is van een georganiseerd verband is het uitgangspunt een gevangenisstraf van drie jaar. De rechter kan altijd hoger of lager straffen. Bij de beoordeling van uw zaak kunnen wij een betere inschatting van de te verwachten straf(eis) geven.